I klikkertræning benytter vi en klikker til indlæring af nye øvelser, eller når vi ønsker mere tempo eller præcision i øvelser, vores hund kan i forvejen. Med klikkeren som hjælpeværktøj får vi hunde, som synes det er sjovt at træne, og som elsker at lave øvelser. Da vi udelukkende træner med positiv forstærkning forbinder hunden træning med positive oplevelser, og vi får hunde som elsker at træne.
Klikkertræning er et samarbejde mellem dig og din hund og bliver nærmest en leg for jer begge. Hunden bliver trænet, men træner også dig, idet du blandt andet lærer at observere din hund, hvilket er vigtigt, for at kunne træne den. Hunden finder lynhurtigt ud af, at hvis den gør det, du gerne vil have den til, lyder der et klik og den får en godbid. Ved at belønne det, den gør rigtigt, prøver hunden at gentage det, den gjorde lige før, for det udløste jo en godbid!
I klikkertræning arbejder hunden udelukkende på motivation og positiv forstærkning, og når den er trænet på denne måde, udfører den øvelserne, fordi den synes, det er sjovt, og du får en hund, som logrer med halen, når du træner med den.
Vi bygger alle øvelser op fra bunden, og trin for trin former vi øvelsen, som vi gerne vil have den, præcis som hvis vi selv skal lære noget nyt, så starter vi også fra bunden.
Hvad er en klikker?
En klikker er en lille plastikboks, som du har i hånden. Når du trykker på den med tommelfingeren, kommer der en lyd, som fortæller din hund, at den gør det, du gerne vil have den til, hvilket resulterer i at den får sin belønning.
Skal du bruge klikker for at klikkertræne?
Nej, du behøver ikke at benytte en klikker, for at klikkertræne. Det vigtigste er, at du har en lyd, som er karakteristisk og lyder ens hver gang og den skal være hurtig at give hunden. Delfintrænere bruger f.eks. en fløjte, da delfinen ikke kan høre klikkeren, når den er under vandet. Du kan i stedet for at benytte klikkeren bruge et bestemt ord som "dygtig" eller en lyd.
Klikkeren er dog i mange tilfælde det nemmeste og mest praktiske, fordi du "har den lige ved hånden" og den har den karakteristiske kliklyd og lyder ens hver gang (den bliver ikke sur og irriteret).
Skal du gå rundt med en klikker altid?
Nej, klikkeren er et værktøj du benytter, når du lærer hunden nye øvelser. Når den kan øvelsen, bruger du ikke klikkeren mere til den øvelse.
Klikkertræningens historie
Der er absolut intet hokus pokus eller magi bag klikkertræning, som bygger på videnskabelige indlæringsteorier, der blev opdaget i 1940´erne. Til at starte med benyttede man principperne til træning af delfiner og spækhuggere og først i starten af 1990´erne, fandt de første hundetrænere ud af, hvor effektiv denne træningsmetode er. I dag benytter mange zoologiske haver, dyreparker og andre, der træner dyr, klikkeren. I dag er der ca. 160 forskellige dyrearter, som er blevet trænet ved hjælp af klikkertræningens principper.